Skip to main content
Adlerweg

Adlerweg

Route is het silhouet van een Adelaar
Genieten op de Adlerweg. Wandelen zit veel Nederlanders in het bloed, maar wandelen wordt pas echt leuk en een sport als je een lange afstandswandeling maakt in Oostenrijk, waar door het gehele land een breed scala aan verschillende wandelroutes uitgestippeld zijn.

Eén van die wandelroutes is de beroemde Adlerweg oftewel, Adelaarsweg. Deze wandelroute doorkruist Tirol in 33 etappes en je legt in totaal 413 kilometer af. De route dankt zijn naam aan de vorm van het silhouet van de route vanuit de lucht die veel weg heeft van een adelaar.

Tips van Alpenpioniers – Adlerweg

Er zijn twee routes. De eerst bestaat uit 24 etappes die je door de magnifieke bergen van Noord Tirol leiden. De tweede route bestaat uit 9 etappes en leiden je door de Glockner- en Venediger gebergte in het Oosten van Tirol. De adelaarsweg vereist een flinke portie moed en uithoudingsvermogen van jou als wandelaar. Het is niet alleen een wandelroute, je wordt onderweg tevens vermaakt door Alpen pioniers die jouw tips geven en verhalen met je delen over hun eigen ervaringen. Ze vertellen je onder meer wat zij hebben moeten doen om de ruige route te voltooien.

Adelaars pin bij voltooien Adlerweg
Welke etappe je ook kiest, je begint altijd bij een berghut en je eindigt bij een andere berghut. Je draagt een stempelkaart bij je die bij elke berghut wordt afgestempeld. Hiermee heb je voor jezelf een fysiek bewijs dat je de etappes stuk voor stuk bewandeld hebt. De route tussen de Venediger en de Großglockner leg je in negen dagen af. Het hoogste punt dat je bereikt op deze route ligt op 2.800 meter. Als je de gehele Adlerweg bewandeld hebt, en je kan dit aantonen met een volle stempelkaart, ontvang je, afhankelijk van hoe vaak je de route hebt gewandeld, de bronzen, zilveren of gouden Adelaars-pin.

Goede training ter voorbereiding noodzakelijk
Het is vanzelfsprekend dat je bij aanvang van het lopen van de Adlerweg goed bent voorbereidt. Je hebt geen berg beklim ervaring nodig maar het is wel aan te bevelen een goede wandeltraining te hebben doorlopen. Houdt er rekening mee dat een lange wandeling door een Nederlands bos geen goede training is omdat ons land voornamelijk vlak is. De Adlerweg bestaat enkel en alleen uit klimmen en afdalen. Dat is een aanslag op de kuiten en overige beenspieren, en als je niet goed getraind bent dan zullen je spieren snel kunnen verzuren en is de kans groot dat je de tweede dag niet uit je bed kunt stappen van de spierpijn.