Skip to main content
Blik vanaf de Blaser

Blaser

De Blaser staat bekend als de bloemenrijkste berg van Tirol, is niet ontsloten door een zomerlift, maar is toch ook één van de mooiste bergen om tegen op te wandelen.

En dat niet alleen omdat hier inderdaad enorm veel bloemen te bewonderen zijn, maar ook omdat de wandeling naar boven weliswaar niet altijd even makkelijk is, er toch erg veel mooie plekjes onderweg te zien zijn, en het uitzicht boven op de Blaser niet te evenaren valt.

Zeker, als je daar helemaal zelf, zonder hulp van liften, boven aankomt.

De Blaser kan je op wandelen vanaf diverse kanten. Via een toch wel moeilijke weg vanaf Matrei am Brenner, via de de makkelijke weg vanaf Trins, de meeste Oostenrijksers rijden vanaf Trins een flink eind omhoog, laten daar de auto staan en lopen het laatste stuk, en over de bijzonder mooie route vanaf Steinach am Brenner.

Deze laatste route wordt dan ook het meest gebruikt door de echte bergwandelaars, en je zult hier zeker geen spijt van krijgen.

De bloemenrijkste berg, de Blaser

Direct bij Steinach am Brenner loop je al omhoog tussen bergweiden en bossen, en als je ’s morgen op tijd omhoog gaat wandelen, loop je hier al direct een grote kans om herten tegen te komen, die hier veelvuldig voorkomen.

De route naar boven, de Blaser op, vanaf Steinach, is ook een erg afwisselende route.

Vaak toch wel kleine paadjes, door de bossen, over weilanden, en je komt langs diverse erg mooie plekjes, terwijl je overal ook kunt genieten van mooie doorkijkjes, en natuurlijk het prachtige uitzicht op het Wipptal en de bergen bij Steinach am Brenner.

Let wel, de Blaser, althans de route, is niet altijd even gemakkelijk. Ga dus zeker op tijd weg, en neem ook voldoende te eten mee, en natuurlijk drinken, want er zijn geen mogelijkheden onderweg, en de hut boven op de Blaser is niet altijd geopend.

Maar, dat mag de pret niet drukken.

Ga je vanaf Steinach am Brenner omhoog, dan kom je over de al eerder genoemde paadjes en kleine weggetjes, op een gegeven moment op de weg, dit is de Forststrasse, van Trins naar de top van de Blaser.

Van hier gaat het wandelen vanzelfsprekend een stuk makkelijker, zeker als je boven de bomen uitkomt.

Hier begin je dan ook echt wel te begrijpen waarom de Blaser de bloemenrijskte berg van Tirol is, al moet je wel in het juiste seizoen gaan wandelen. Ga je in het late voorjaar of de vroege zomer, zeg maar als de sneeuw net weggesmolten is, dan kan je de meest mooie, en vooral bijzondere planten en bloemen zien, en ook hoog op de Blaser kan je Adelaars zien, en natuurlijk de Bergmarmot, die je vaak al ver voordat je hem ziet, hoort.

Boven aan gekomen, en veel wandelaars zullen bij het bereiken van het hoogste punt toch weel een kreet van verlichting slaken, beseft iedereen, dat het absoluut de moeite waard was om de Blaser op te wandelen.

Want hier kan je genieten van een prachtig uitzicht rondom, op het Gschnitztal, het Wipptal, richting St. Jodok en de Brenner, en natuurlijk de imposante Serles.

Overigens, wil je liever niet naar boven wandelen, er zijn diverse hotels en pensions, die je best wel (een gedeelte) naar boven willen rijden, of eventueel boven willen ophalen.

Zoals zo vaak, de wandeling naar boven is lang, en het gaat bergop, maar helemaal naar beneden terug wandelen, dat ga je zeker in de kuiten voelen.

Wil je toch terug naar beneden wandelen, neem dan niet dezelfde route weer naar Steinach am Brenner, maar ga naar Trins.

Enerzijds is deze route om te dalen makkelijker, anderzijds is daar ook nog erg veel moois te zien.