Skip to main content
Bodensee

Bodensee

De Bodensee is een groot meer, tussen Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland, dat grotendeels haar water krijgt uit de Rijn. De Rijn stroomt de Bodensee in het Oosten in, en verlaat het meer weer in het westen.

De naam Bodensee, is afgeleid van het kleine dorpje Bodman, en het meer was in de Romeinse tijd al een geliefde plek.

Een meer, 75 kilometer lang en 15 kilometer breed, dat gigantische watersportmogelijkheden te bieden heeft, en natuurlijk een ideale bestemming voor een vakantie is, waarbij je je niet wilt beperken tot één vakantieland.

De international Bodensee

Nergens anders in Europa, kan je de verschillende culturen, want die verschillen zijn er zeker wel tussen de drie landen, zo dicht bij elkaar beleven, en wat is er nu mooier dan ook even over de grens te wippen, en daar eens rond te kijken.

Vanzelfsprekend kan je dat bij ieder drielandenpunt, maar de combinatie van de drie landen, met de watersportmogelijkheden, de bergsportmogelijkheden en de vele bezienswaardigheden rond de Bodensee, maken dit toch wel tot een erg bijzondere plek.

Aan de Oostenrijkse kant ligt de regio Bodensee Vorarlberg, met onder andere de indrukwekkende stad Bregenz, onder andere bekend van de Bregenzer Festspiele.

Een erg mooie regio ook, waar je de typische cultuur van Vorarlberg kunt ervaren, die toch wel weer geheel anders is dan in bijvoorbeeld Tirol of Salzburg.

En dat komt grotendeels door de jarenlange afsluiting. De regio was tot voor 100 jaar namelijk niet of nauwelijks bereikbaar uit de rest van Oostenrijk, maar wel uit het westen.

De cultuur aan de Oostenrijkse kant van de Bodensee lijkt dan ook meer op de Zwitserse cultuur, wat je onder andere aan de tradities en de bouwstijl van de huizen kunt zien, hoewel er ook wel weer grote verschillen zijn.

De Bodensee, hier kan je zelfs nog beroepsvissers vinden die op het meer vissen, is natuurlijk vooral ideaal als je in de zomervakantie watersporten wilt beoefen, want daar is het meer enerzijds groot genoeg voor, en anderzijds zijn er ook veel mogelijkheden voor zwemmen, vissen en duiken.

Zeilen en rondvaren in een motorboot zijn hier erg goed mogelijk, en wil je het wat rustiger, dan kan je ook op diverse plaatsen een rondvaart boeken.

Overigens een ideale manier om ook eens in de twee andere landen te gaan kijken, die je vanaf de waterkant erg goed kunt bekijken.

Bregenz is zo’n stad die je echt een keer moet gaan bezoeken, maar datzelfde kunnen we ook stellen van Konstanz en Fiedrichshafen in Duitsland.

Overigens, je kunt ook prima wandelen in de regio, en rond de Bodensee zijn diverse fietsroutes, die je ook goed kunt doen op de normale fiets.