Skip to main content
Hochosterwitz

Burcht Hochosterwitz

Hochosterwitz is een van Oostenrijks meest indrukwekkende kastelen, en is gelegen vlakbij het dorp Sankt Veit an der Glan in de deelstaat Karinthië.

Het is gebouwd op een imposante maar liefst 172 meter hoge heuvel. Het is een zeer markant punt in karinthië en is dan ook een grote toeristische attractie die al vanaf 30 kilometer afstand te zien is.

Geschiedenis

De geschiedenis van het kasteel is zeer lang, en de eerste keer dat het kasteel genoemd werd in een geschrift was dan ook al in 860. De rots waarop het kasteel gebouwd is , is echter al bewoond sinds de Bronstijd.

Zoals te verwachten is het kasteel onderwerp van verschillende legendes, waaronder één die vertelt dat het kasteel ooit tijdens een lange belegering werd belegerd. Toen de nood het hoogst was slachtten de inwoners van het kasteel de laatste os, vulden die met maïs en gooiden de os richting de belegerende troepen. Die dachten op hun beurt dat in de stad nog zoveel eten was dat ze het eten als munitie konden gebruiken, en bliezen daarna een jammerlijke aftocht.

Na van de 11e tot de 15e eeuw in handen te zijn geweest van Karinthische  families, werd het kasteel in 1478 eigendom van Frederik III. Hierna kende het kasteel een woelige tijd en leed zwaar onder verschillende Turkse invasies.

In 1509 werd het kasteel door keizer Maximiliaan geschonken aan de bisschop van Gurk, die het liet renoveren. 1571 liet de toenmalige eigenaar, Baron Georg Khevenhüller, het kasteel zwaar fortificeren met 14 poorten en een wapenarsenaal. Ook liet hij de kerk die er al sinds 986 stond herbouwen.

Sinds die tijd is het kasteel grotendeels onveranderd gebleven. Het is zelfs nog in handen van de familie Khevenhüller, die het verzoek van hun voorvader om het kasteel niet van de hand te doen nog steeds in ere houden. Dit verzoek staat in marmer gebeiteld op de binnenplaats van het kasteel.

Bijzonder aan het kasteel is dat er in later jaren, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, besloten is om het kasteel niet te beschieten met het doel het kasteel intact te laten.

Must-see/heden

Tegenwoordig zijn delen van het kasteel open voor het publiek van 1 april tot en met 31 oktober. Het staat de bezoeker vrij om het historische pad van 620 meter langs de bergwand naar de burcht af te leggen.

Op deze wandeltocht kom je door de 14 poorten, waarbij per poort uitgelegd wordt hoe de verdediging werkte. Voor ouderen en minder validen, of voor de liefhebber, is er ook een treintje dat steil omhoog naar het kasteel toeloopt om het zo voor iedereen toegankelijk te maken.

De kamers van het kasteel bevatten een verscheidenheid aan wapens, schilderijen, harnassen (waaronder een van maar liefst 2,4 meter hoog) en prehistorische artefacten. In het kasteel is een restaurant aanwezig, en er zijn regelmatig evenementen, waarvan de details terug te vinden zijn op de kalender van het kasteel. Ook reserveringen zijn een mogelijkheid.