Skip to main content
Donau Wachau

Donau

De Donau is de grootste rivier in Oostenrijk, en de op één na langste rivier van Europa.

De Donau is ook de rivier die al door Johann Straus Jr verwerkt werd in een wereldberoemde Wals, An der schönen blauen Donau. Een Wals, die je vast wel een keer gehoord hebt.

Maar, iedereen die wel eens aan de Donau is geweest, weet ook, dat er niet zo vaak een blauwe kleur te vinden is in de rivier.

De rivier de Donau, die natuurlijk nog door veel meer landen dan alleen Oostenrijk stroomt, is wel een rivier die heel veel recreatie mogelijk maakt, zoals je bijvoorbeeld kunt beleven in de vakantieregio’s Donau Niederösterreich en Donau Oberösterreich.

De blauwe Donau

Tal van watersporten zijn bijvoorbeeld op de rivier mogelijk, van zeilen, waterskiën en motorboot varen, tot aan zwemmen en natuurlijk vissen.

Wacht even, zwemmen? In de op één na langste rivier van Europa?

Ja, en dat is natuurlijk een hele aparte ervaring.

De zwemmogelijkheden zijn zelfs al erg oud, en de rivier biedt enkele erg mooie plekjes, met zandstranden of stranden met kiezelstenen.

Bijvoorbeeld in de Wachau, bij bijvoorbeeld Badeplatz Ardagger, waar ook nog enkele steengruiseilanden in de Donau liggen.

Nu zul je waarschijnlijk denken, dat je ook wel eens gehoord hebt dat er veel binnenvaart op de rivier is, en dat is natuurlijk wel waar.

Maar de rivier stroomt op somige delen opvallend langzaam, en heeft ondiepe plekken langs de oevers, zoals je dat bijvoorbeeld hebt bij de schattige dorpjes Weißenkirchen en Greifenstein.

En ook bij het dorpje Melk, het dorpje heet echt net zo als onze witte motor, waar de kleinere rivier de Pielach uitmondt in de Donau, kan je op de zuidelijke oever prima zwemmen.

Wil je bovendien ook nog de unieke sfeer van begin 20e eeuw opdoen, dan moet je zeker eens het Strombad Kritzendorf bezoeken, waar al sinds 1903 gezwommen kan worden.

Vroeger stond het Strombad zelfs bekend als de Rivièra van de Donau, en vandaag de dag is zwemmen hier zelfs helemaal gratis.

Niet ver van Wenen, kan je ook nog op een andere manier van de rivier genieten, in de zogenoemde Donauauen Lobau. Een unieke natuur, met een mix van moeras, ondergelopen land, en bossen, die bekend staan om de erg bijzondere flora en fauna, met heel veel, en vooral unieke vogelsoorten, in het Nationalpark Donau-Auen.

Een rivier dus, die onmiskenbaar aangeeft, hoe veelzijdig en afwisselend Oostenrijk is als Vakantieland.

Overigens, en dat mogen we hier absoluut niet vergeten, langs de rivier liggen ook lange fietswegen, en verschillende wandelpaden, die grotendeels langs de Donau verlopen, door erg leuke authentieke dorpjes, en soms ook door de prachtige natuurgebieden langs de rivier.