Skip to main content
Eisenstadt

Eisenstadt

Eisenstadt, hier zal de naam Joseph Haydn je zeker niet ontgaan.

Eisenstadt is een relatief klein dorp, toch valt er hier veel te zien en te ontdekken. Met name de geschiedenis van stad is interessant om meer over te weten te komen.

De stad staat dan ook bekend als muzikale en historische stad. Dit komt omdat de beroemde muzikant Haydn hier vroeger heeft gewoond en gewerkt. Het is een gemoedelijke stad, waar geen auto’s mogen rijden.

Hierdoor kun je rustig door de stad wandelen en de omgeving ontdekken.

Over Eisenstadt

De hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Burgenland is Eisenstadt. Met een aantal inwoners van meer dan 13.000 is het tevens de grootste stad van de regio. De stad beslaat een oppervlakte van 43 km2 en ligt in het verre oosten van Oostenrijk. Eisenstadt heette voorheen Freistadt. De stad heeft vele wijn- en fruitgaarden in het bezit. Het staat bekend als een Statutaire stad. Dit betekent dat de stad naast een statuut van een gemeente, ook een statuut van een district heeft.

Schloss Esterházy
Dit kasteel is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Eisenstadt. Het is van oorsprong een gotische burcht uit 1364. Tegenwoordig is het kasteel een culturele trekpleister en staat het tevens bekend om de feestelijkheden en concerten die er worden gehouden. In de Haydnzaal klinkt dan namelijk de interpretaties van de muziek van Joseph Haydn. Deze componist is wereldberoemd en gebonden aan de stad. Dit komt omdat hij meer dan veertig jaar heeft gewerkt bij het hof van het kasteel. Het huis waar Haydn van 1766 tot 1778 heeft gewoond, is nu omgedoopt tot het Haydn-Haus en doet zijn werk als een klein museum. Hadyn wordt daarnaast ook altijd op verschillende manieren herdacht, zoals tijdens de jaarlijkse internationale Haydn Days.

Ontspanning
Eisenstadt bevindt zich in een gebied waar geen auto’s mogen rijden. Dit maakt het mogelijk om ontspannen een wandeling te maken, maar ook om rustig te winkelen. Dit is een populaire aangelegenheid voor zowel de inwoners als de bezoekers van de stad. Voor een bijzondere wandeling kun je het wandelpad Golgotha verkennen. Dit wandelpad ligt naast de Haydn kerk en is een populaire attractie voor de toeristen van Eisenstadt.