Skip to main content
Finstertal Stausee

Finstertal Stausee

De Finstertal Stausee, hoog boven het toch ook al hoog gelegen skidorpje Kühtai, is niet alleen één van de mooiste meren in Tirol, het is ook nog eens één van de meest mooie wandelroutes in Tirol.

Hoewel, veel mensen weten deze mooie route te vinden, dus het kan hier soms wel eens wat drukker zijn, dan je hoopt tijdens een wandeling door de bergen.

De Finstertal Stausee, oftewel een stuwmeer, is in ieder geval het meest blauwe meer, wat natuurlijk onder andere komt door de hoge ligging in de bergen, maar wat wel een ongelofelijk mooi plaatje is, en al helemaal in combinatie met het hooggebergte.

De Finstertal Stausee

De Finstertal Stausee ligt op een hoogte van 2.322 meter, en dus ruim 300 meter hoger dan het dorpje Kühtai.

Dat wil zeggen, je kan hier via een aantal wandelwegen omhoog komen, maar dat is wel een behoorlijk stuk klimmen, of makkelijk met de stoeltjeslift.

Als je met de stoeltjeslift omhoog gaat, dan kom je aan de linkerkant van het stuwmeer uit, en het is nog zeker 30 minuten wandelen naar de Finstertal Stausee.

Maar dat is een erg mooie wandeling, waarbij je een erg mooi uitzicht hebt op de omliggende bergen, en het dorpje Kühtai.

Wil je omhoog wandelen, dan zijn er diverse wandelpaden, of je kunt omhoog wandelen over de geasfalteerde weg naar de Finstertal Stausee.

Eénmaal aangekomen bij het stuwmeer, weten we zeker dat iedereen eerst op een bankje gaat zitten, en er staan er hier meer dan voldoende, om de Finstertal Stausee zelf te bewonderen.

Zeker als de zon schijnt, zal je een dergelijke blauwe kleur nog niet vaak hebben gezien. Het doet haast aan als de zee, zoals je die soms ziet op sommige tropische eilanden, alleen ligt dit meer toch echt midden in de Alpen.

Ook hier kan je weer diverse kanten opwandelen. Vanzelfsprekend direct weer naar beneden, maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden.

Bijvoorbeeld over de stuwmeermuur van de Finstertal Stausee, hier staat zelfs in de zomer een bord dat je het ijs niet mag betreden, waar je ook nog weer de bergen in kunt wandelen, of links langs het meer helemaal naar achteren, over een pad dat naar mate je verder naar achteren komt, steeds meer een pad over losliggende stenen is, maar dat mag de pret echt niet drukken.

Dit is zonder twijfel een erg mooie wandeling, temeer omdat je enerzijds steeds de prachtige Finstertal Stausee in het blikveld hebt, en anderzijds, omdat je steeds hoger komt in deze prachtige bergwereld, waar je niet vreemd moet opkijken van een zacht piepend geluid.

Hier, hoog in de bergen, komen nog steeds veel wilde dieren voor, maar het snelst zal je waarschijnlijk de Marmot tegenkomen, die zich dus met dat zacht piepende geluid kenbaar maakt.

Achteraan de Finstertal Stausee aangekomen, kan je nog verder wandelen naar diverse bergtoppen, en berghutten, en je kunt zelfs van hier de bergen over wandelen en klimmen, richting Hochoetz.

Mocht je dat graag een keer willen doen, er worden speciale meerdaagse bergtochten georganiseerd, waarvoor je meer informatie kunt krijgen bij de VVV in het Oetztal, of in Kühtai.

Wil je, na het genieten in de bergen weer terug wandelen naar Kühtai, dan is er slechts één weg, terug over hetzelfde wandelpad naar de stuwmeermuur.

Vandaar kan je natuurlijk weer terug naar de stoeltjeslift, maar we adviseren om terug naar Kühtai, de geasfalteerde weg te nemen. Want hier zijn nog een paar leukigheden.

Allereerst direct binnen de eerste meters van de Finstertal Stausee naar beneden, het leuke tunneltje, dat letterlijk en figuurlijk in de berg is uitgehouwen, en direct daarna sta je onder aan de stuwmeermuur van de Finstertal Stausee.

Hier zie je eigenlijk pas voor het eerst hoe indrukwekkend de Finstertal Stausee eigenlijk is, vooral als je ver omhoog moet kijken voordat je de bovenkant ziet.

Een stuk verderop kom je bij het Graf-Ferdinand Haus, helaas niet altijd geopend, maar in de winter begint hier de rodelbaan naar Kühtai. Jawel, over de geasfalteerde weg.

Rond Kühtai, in het Sellraintal, en richting Oetz, zijn er vanzelfsprekend nog veel meer mooie wandelingen mogelijk!