Skip to main content
Advent Graz

Graz

Graz is misschien één van de minder bekende steden in Oostenrijk, want de meeste toeristen gaan meestal naar steden als Wenen, Salzburg of Innsbruck.

Waarom dat zo is, dat zal wel met de ligging van Graz te maken hebben, buiten de bekende vakantieregio’s, want anders kunnen we ons dit niet voorstellen.

Graz is namelijk, en dat zonder enige twijfel, één van de leukere en mooiere steden in Oostenrijk, en was niet voor niets de culturele hoofdstad van Europa.

Een heerlijke stad, die echt niet onder doet voor andere belangrijke steden in Europa, en eigenlijk zelfs meer te bieden heeft.

Cultuur en Bezienswaardigheden in Graz

Graz is de tweede stad van Oostenrijk, en natuurlijk de hoofdstad van Stiermarken. Het is ook echt geen kleine stad, met ruim 250.000 inwoners.

Een stad die cultuur hoog in haar vaandel heeft staan, waardoor Graz ook in 2003 werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Een stad ook, die bol staat van bezienswaardigheden, naast natuurlijk veel evenementen, en een erg gezellige sfeer.

Kenmerkend voor Graz is het historische centrum van de stad, dat wat ons betreft nog indrukwekkender is dan de centra van Innsbruck of Salzburg. En wij denken er blijkbaar niet alleen zo over, want het historische centrum staat sinds 1999 op de lijst met werelderfgoed van de UNESCO.

Naast al die cultuur, heeft de stad ook veel industrie, met fabrieken van enkele grote merken, en een vooraanstaande technische universiteit.

Maar als je naar Graz komt, dan kom je om te genieten van al die indrukwekkende bezienswaardigheden, het leuke centrum, en de grote dosis cultuur, en natuurlijk niet voor de industrie.

Overigens, je zult niet genoeg hebben aan een paar dagen, als je de cultuur wilt opsnuiven, en alle bezienswaardigheden wilt bekijken, want daarvoor is er gewoon veel te veel te zien.

Wat je absoluut moet gaan zien, naast natuurlijk het historische centrum, zijn onder andere…

Klokkentoren

De klokkentoren wordt wel gezien als het symbool van Graz, en staat hoog boven de stad op de Schlossberg. Naast het historische centrum, is dit het eerste wat je moet gaan bekijken.

Kunst

In 2003 was de stad de culturele hoofdstad van Europa, maar dat hield eigenlijk niet op na de tijd.

De stad is nog steeds een erg culturele stad, met heel veel cultuur, en kunst.

Dat kan je onder andere erg goed bekijken in de vele kunstgalerijen in de stad, zoals bijvoorbeeld in de Neue Galerie Graz, een gebouw met meer dan 60.000 kunstvoorwerpen.

De kunstvoorwerpen dateren vanaf de 19e eeuw tot in het heden, en uit belangrijke kunststromingen zoals het Realisme, de Jugenstil, Biedermeier, het klassieke modernisme, en andere stromingen.

Meer kunst kan je vinden in en aan het Kunsthaus, dat speciaal voor het jaar 2003 werd gebouwd, en op zich al kunst is.

Het Skulpturenpark, biedt 60 kunstwerken in een 7 hectare groot park.

Oude gebouwen

Wat je ook echt moet gaan zien, is Schloss Eggenburg, met de Engelse tuin, het jachtmuseum en het erg mooie museum over de Prehistorie.

De tuin rond het kasteel is voorzien van stadbeelden, kleurrijke bloemenperken en vijvers.

Andere bijzondere gebouwen zijn de Stadtpfarrkirche, de Dom, en het Mausoleum van keizer Ferdinand II

En dan is onze lijst verre van compleet.

Graz is een stad die meer verdient dan dat het nu krijgt. Misschien wel de mooiste stad van Oostenrijk, en zeker een stad die absoluut de moeite waarde is om te bezoeken.

Voor een specifieke stedentrip naar Graz, of als je in Stiermarken de vakantie doorbrengt, om een keertje deze oude stad te bezoeken.