Skip to main content
Innsbruck

Innsbruck

Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, is niet alleen maar het grote inkoopcentrum voor veel inwoners van Tirol, maar is ook een stad die enorm veel te bieden heeft voor toeristen en een dagje uit.

Eigenlijk kan je rustig stellen, dat Innsbruck op zich al een hele leuke en indrukwekkende vakantiebestemming is.

Daarbij staat de stad ook bekend om de vele oude gebouwen en bezienswaardigheden, de leuke attracties, de vele aansprakende evenementen, en heel veel cultuur.

En, om met die cultuur te beginnen, dat heeft natuurlijk voornamelijk te maken met een erg rijke geschiedenis, ten dele nog uit de periode van voor Andreas Hofer, de volksheld die ten tijde van Napoleon grote delen van Tirol, en dus ook Innsbruck, heeft bevrijd.

Gedeeltelijk kan je deze geschiedenis nog bekijken in het Fernandeum, een groot museum in het centrum, aan de Museumstraße.

Ook de geschiedenis van Franz Ferdinand, de groothertog, is met Innsbruck verbonden. Zijn harnas kan je nog steeds bekijken in de Hofkirche, niet ver van de Hofburg, waar vooral in de zomermaanden dieverse tentoonstellingen te zien zijn, naast diverse, vaak klassieke concerten.

Erg mooi is ook het aangrenzende park, met een leuke speeltuin voor kinderen. Voor het park kan je overigens een rondrit boeken met de paardenkoets.

Het historische centrum van Innsbruck

Maar, dat is natuurlijk niet het enige wat Innsbruck aan bezienswaardigheden te bieden heeft.

Het historische centrum is daarbij de plek waar de meeste toeristen komen, met veel gezellig terrasjes, leuke oude winkeltjes vol met Tiroler spcialiteiten, en heel veel souvenirs.

In het historische centrum staat ook het wereldberoemde Goldene Dachl, en ja, de daktegels zijn voorzien van echt goud.

De steegjes in het centrum zijn bovendien erg leuk om eens door heen te wandelen, maar, het kan hier wel bijzonder druk zijn, maar dat heeft ook wel weer charme.

Bij het centrum kan je ook één van de beroemdste straten van Tirol vinden, de Maria Theresienstraße met de grote triompfboog, met een vrolijke kant, en een verdrietige kant.

Ook Sloß Ambras is meer dan een bezoekje waard, en laat ook weer veel cultuur en geschiedenis zien.

Een bijzondere bezienswaardigheid is het Tirol Panorama, dat een geschilderd rondom panorama biedt van de omgeving van Innsbruck.

Ga je met kinderen naar Tirol, of naar de stad zelf, dan moet je zeker een keertje een bezoek brengen aan de Alpenzoo.

Geen erg grote dierentuin, een bezoek vult zeker geen hele dag, maar de entreeprijs is voor onze begrippen erg laag, en de dieren die je hier te zien krijgt, zijn dieren die van oorsprong in Tirol voorkwamen, maar gedeeltelijk op dit moment niet meer, alhoewel de beer steeds verder richting Tirol oprukt, en die kan je dan ook over niet al te lange tijd weer in Tirol in het wild bewonderen.

Verblijf je in de buurt van Innsbruck, dan biedt de stad ook veel uitgaansgelegenheden, en de voorstellingen in het theater bij de Hofburg, zijn van een erg hoog niveau.

Met de Nordkettenbahn kom je op de Nordkette, en vandaar heb je een erg indrukwekkend uitzicht op de stad.

Wil je in Innsbruck gaan winkelen, dan moet je niet echt winkels gaan zoeken in wat wij het centrum zouden noemen, met twee uitzonderingen.

In de Maria Theresienstraße is de ingang van het grote overdekte winkelcentrum, de Rathausgalerien, en hier staat ook het grote warenhuis, eigenlijk een verzameling winkels, Kaufhaus Tirol.

Andere grote overdekte winkelcentra kan je vinden net achter het station, Silzpark, en wat verder van het centrum, DEZ.