Skip to main content
Via Alpina

Via Alpina

5.000 wandelkilometers door acht landen
Oostenrijk biedt voor elke vakantieganger een keur aan verschillende activiteiten. En zeker voor wandelaars is Oostenrijk een ideaal land. Je moet wel over stevige wandelkuiten beschikken want veel wandelroutes leiden je door de meest prachtige berggebieden met uiteraard flinke hoogteverschillen.

De langeafstand route Via Alpina is een bijzonder lange route die door acht landen kruist en een totale lengte meet van 5.000 kilometer. Er zijn 342 korte etappes die de Via Alpina compleet maken. Onderweg wordt je op het juiste traject gehouden door de goede bewegwijzering die op kruispunten en op doorgaande wegen geplaats zijn.

Vijf verschillende routes
De Via Alpina in Oostenrijk laat je kennis maken met de indrukwekkende landschappen en bergen van het beroemde Tirol. Van de vijf verschillende opties die je kunt wandelen gaan er drie door Oostenrijk heen. De vijf routes zijn onderverdeeld in de kleuren, rood, paars, geel, groen en blauw. Anders dan veel mensen vermoeden zijn dit geen aanduidingen in moeilijkheidsgraad maar simpelweg de namen van de verschillende opties die je kunt kiezen. Je hoeft voor geen van de routes enige berg beklim ervaring te hebben omdat alle routes voor de gemiddelde wandelaar te doen zijn.

Regen en sneeuw onderweg
Het is aan te raden om je goed voor te bereiden alvorens een route te gaan bewandelen. Het weer in de Oostenrijkse bergen is namelijk erg onvoorspelbaar. Aan de ene kant van de berg kan het stralend weer zijn terwijl aan de andere zijde een stevige onweersbui op je ligt te wachten. Met regen wordt het wandelen dan ook een heel ander verhaal, en kunnen de paden glad en een stuk gevaarlijker worden. In de meeste gevallen zijn de routes sneeuwvrij maar je dient er altijd rekening mee te houden dat je in hoger gelegen gebieden sneeuw kan tegenkomen, ook in de zomer.

Stevige wandelschoenen en degelijke kleding
De paden zijn over het algemeen goed begaanbaar, maar er zijn stukken die leiden over losse stenen en losliggend steengruis. Ook dit kan het wandelen gevaarlijk maken, zeker als je geen goede wandelschoenen draagt. Je dient dan ook altijd degelijk bergwandelschoenen aan je voeten te dragen om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Onderweg kom je plaatsen tegen waar een berghut staat waar je informatie met betrekking tot de route die jij wandelt kan krijgen. Zorg voor voldoende water en draag extra droge kleding met je mee om je onderweg te kunnen omkleden als je in een zware bui terecht bent gekomen.

Fietsen in Oostenrijk
Naast wandelen is Oostenrijk ook een perfect land voor een fietsvakantie. Veel goede fietspaden, zowel voor de rustige fietser als de wielrenner die hoogtemeter wil maken. De voorzieningen voor fietsers zijn erg goed, met in de toeristische gebieden voldoende hotels en B&B’s. De Alpe Adria Fietsroute is bijvoorbeeld een leuk idee voor een fietsvakantie. Ook zijn er talrijke MTB-routes en off-road routes te fietsen. Voor elk wat wils. Andere populaire fietsregio’s in Oostenrijk zijn de Donauradweg, de Bodensee, Karinthië en Salzkammergut.