Skip to main content
Lawinegevaar Reddingshelico

Lawinegevaar

Het lawinegevaar is in Oostenrijk op dit moment, begin 2015, bijzonder hoog.

Na het slepende begin van de winter, want van echte sneeuw was pas tweede kerstdag sprake, zijn er inmiddels diverse lagen sneeuw gevallen, en dat zorgt onder andere in grote delen van Oostenrijk, voor een bijzonder hoog lawinegevaar.

Zo hoog, dat zelfs diverse skigebieden er voor waarschuwen om toch maar vooral niet buiten de pisten te gaan skiën, of bergtouren te gaan maken.

En dat geeft al wel aan, dat de situatie echt extreem gevaarlijk is.

En toch heb je, sorry dat we het zo hard stellen, van die idioten die zo nodig op gevaarlijke stukken, buiten de pisten plezier moeten maken.

Lawinegevaar in Oostenrijk

Op dit moment, gaat er eigenlijk geen dag voorbij, of we horen op de radio dat er weer een lawine naar beneden is gegaan.

Meestal komt daarna nog een nog minder leuk bericht, dat er één of meerdere tourengangers, de lawine niet hebben overleefd.

Eerlijk gezegd, we wonen nu ruim 6 jaar in het Oetztal, vragen we ons al jaren af wat dat nu voor een gekheid is.

Is er dan niemand die kijkt naar de lawinewaarschuwingen? Die zijn toch echt overal te horen en te bekijken.

We zitten precies onder de aanvliegroute van de reddingshelicopter, naar de grote skigebieden in het Oetztal, en we zeggen dan ook regelmatig per dag tegen elkaar, “daar gat de heli weer”.

Schrik niet, maar op een normale winterse dag, komt de helicopter al gauw zo’n tien keer per dag overvliegen, en dan hoop je iedere keer maar weer, dat er niets ernstigs gebeurt is. En dat betreft alleen nog maar de gewonbden die op de veilige pisten vallen.

Nu mogen we zelf ook graag in het hooggebergte onderweg gaan, maar dan wel verantwoord. Er is dan ook geen haar op mijn hoofd, die bij lawinegevaar 3 a 4, want zo hoog is het lawinegevaar op dit moment, buiten de piste wil gaan skiën of wandelen.

Want wij “Oostenrijkers” weten immers hoe gevaarlijk dat is.

We gaan hier nu niet uitleggen waarom het gevaar zo hoog is op dit moment, maar wel willen we iedereen toch wel graag verzoeken een beetje voorzichtiger te zijn.

Let nu toch eens op de waarschuwingen, en ga bij lawinegevaar 3, 4 of 5, niet buiten de pisten onderweg.

Doe je dat niet voor jezelf, doe het dan voor de reddingswerkers. Want stel jezelf eens voor wat deze mensen allemaal moeten meemaken, als ze met stokken en honden, weer een lawine moeten doorzoeken, of er misschien iemand onder ligt.

En stel je eens voor hoe zwaar dat voor deze mensen moet zijn, als ze weer een dode moeten uitgraven.

En natuurlijk, het is ook voor jezelf een stuk gezonder, als je zorgt dat je niet door een lawine van de berg wordt gehaald.

Mocht je willen weten, en we raden iedere wintersporter van harte aan om dit dagelijks te controleren, hoe hoog het lawinegevaar is, per regio, dan kan je dit vinden op lawine.at. Er is overigens ook een speciale app, die je voor gebruik op je mobiele telefoon, gratis kunt downloaden. Nog veiliger, als je het vaker kunt controleren.