Skip to main content
Linz

Linz

De prachtig stad Linz ligt aan de Donau, en is de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk. De stad heeft ongeveer 200.000 inwoners, en is dan ook de derde stad van Oostenrijk.

De stad is onder andere bekend van de wiskundige Johannes Kepler, en de componist Anton Bruckner, die beiden in Linz gewerkt hebben, en waarvan je toch nog wel het één en ander kunt zien in de stad.

Dat Linz een stad is met veel cultuur en geschiedenis, werd in 2009 bewezen, toen de stad culturele hoofdstad was van Europa.

Linz heeft een rijke geschiedenis

Dat Linz een rijke geschiedenis heeft, dat kan je nog steeds zien aan de vele oude gebouwen en bezienswaardigheden, en natuurlijk aan het prachtige oude centrum.

De Romeinen hebben de stad gesticht, en noemden het oorspronkelijk Lentia, en ook in de latere eeuwen is deze stad altijd van groot belang geweest.

Geen stad die veel mensen hoog op hun lijstje hebben staan, van steden die nog bezocht moeten worden, en dat is eigenlijk enorm jammer.

Linz is een prachtige stad, met veel evenementen, maar ook met erg vriendelijke en gastvriendelijke inwoners, en met de Donau heeft de stad ook nog het één en ander aan watersportmogelijkheden te bieden.

Daardoor krijg je hier een complete vakantiebestemming voorgeschotels, die voldoet om een weekje vakantie te vieren, maar ook geschikt is voor een korte stedentrip, of natuurlijk gewoon een dagje naar Linz.

Wat mag ik niet missen?

Dat is moeilijk te zeggen. Niet omdat er niets te doen is of te zien is, maar juist omdat er in Linz zo ontzettend veel te doen is, en te zien is.

Alleerst, hier is de beroemde Linzer Torte geboren, die je een beetje kunt vergelijken met de Limburgse vlaai, maar dan toch ook weer compleet anders, en die je ook zeker moet gaan proefen als je in deze stad bent. Net als overigens diverse andere lokale specialiteiten.

En de koffie trouwens, want ook daar is men hier bekend om.

Aan bezienswaardigheden, moet je zeker gaan bekijken.

  • Het historische centrum, met oude gebouwen, leuke winkeltjes en terrasjes.
  • Schlossmuseum.
  • De botanische tuinen.
  • De Mariendom, ook wel de nieuwe Dom genoemd.
  • Muziektheater am Volksgarten.
  • Lentos Kunstmuseum
  • Bij het centrum, de Hauptplatz en de Linzer Landstrasse.
  • ARS Electronica Center.
  • Erlebniswelt Pöstlingberg

En natuurlijk moet je vooral van al dat moois, van al dat lekkers, en van al die indrukken die je in Linz op zult doen, genieten.