Skip to main content
Rattenberg

Rattenberg

Rattenberg is bekend als de kleinste stad van Oostenrijk, en heeft maar ± 450 inwoners. De Oppervlakte van de stad bedraagt slechts 10 hectare.

De stad Rattenberg is echter ook bekend als de glasstad, omdat hier veel glasblasers gevestigd waren, en nog steeds zijn.

Door de ligging aan de Inn, de vele kleine winkeltjes, en het gezellige oude centrum, is de stad een erg populaire toeristische attractie, waar vooral dagjes mensen op af komen.

Voordat je Rattenberg in kunt gaan, kom je dan ook op een erg grote parkeerplaats, waar in het zomerse hoogseizoen, de toeristen met busladingen tegelijkertijd worden aangevoerd.

Het kan in Rattenberg dan ook bijzonder druk zijn.

Moet je daarom dit kleine stadje mijden? Nee! Het kan er weiliswaar erg druk zijn, het is zonder twijfel één van de leukste steden in Tirol en in Oostenrijk, en ben je nog nooit in Rattenberg geweest, dan moet je zeker een keertje dit stadje gaan bezoeken.

Glas en cultuur in Rattenberg

Rattenberg staat bekend om het oude centrum, met de leuke winkeltjes en de mooie terrassen, maar heeft natuurlijk nog veel meer te bieden.

Allererst de cultuur en geschiedenis, die je daadwerkelijk op iedere straathoek kunt voelen.

Dat kan je aan van alles zien, bijvoorbeeld aan de herdekingsborden aan de muren van verschillende statige huizen, die soms te maken hebben met Notburga van Eben, de heilige die in Rattenberg geleefd zou hebben, in de 9e of de 10e eeuw.

Daarnaast natuurlijk het, deels vervallen, kasteel net boven het stadje, en het bijzonder mooie en indrukwekkende Augustinermuseum, dat natuurlijk direct te maken heeft met het klooster in de stad.

Ook erg mooi, is een wandeling langs de Inn, die in Rattenberg erg goed mogelijk is. Daarbij kan je ook de oude huizen, een aantal winkeltjes, en vooral de prachtige bloemen aan de huizen bewonderen.

Overigens, dit kleine stadje is zo klein, een wandeling vanaf de parkeerplaats, door het centrum, en langs de Inn weer terug naar de parkeerplaats, zal niet langer duren dan 15 a 20 minuten.

Ben je dan klaar in dit kleine stadje. Nee, want de terrasjes zijn erg sfeervol, vooral omdat het centrum natuurlijk door een keur van toeristen wordt bezocht, die allemaal langs de terrasjes lopen, maar ook de lokale keuken is zeer aan te bevelen.

Mocht je dat nog niet hebben gedaan, ga dan zeker ook de winkeltjes binnen die glasvoorwerpen of voorwerpen van kristal verkopen, en neem een leuk souvenier mee.

Rattenberg is met de bus bereikbaar, of met de eigen auto, vanaf de afslag van de snelweg A12. Met de trein kom je tot het gemeenschappelijke station Kramsach, vandaar per bus naar het stadje.