Skip to main content
Pisteregels

Regels op de Piste

Belangrijk, er zijn regels op de piste

Om het skiën, snowboarden en andere activiteiten op de piste zo veilig mogelijk te houden, zijn er pisteregels opgesteld door het FIS. Het FIS staat voor de internationale ski federatie. Als je voor het eerst op wintersport gaat, is het raadzaam om deze regels eerst even rustig door te lezen.

Dit komt de veiligheid ten goede. Als er toch iets gebeurt, dan staan de pisteregels ten grondslag voor de uitslag van de rechtspraak. Houd je aan onderstaande regels bij het betreden van de piste.

Misschien vanzelfsprekend, maar houd rekening met andere mensen die aan het skiën of snowboarden zijn. Breng anderen niet in gevaar. Dit doe je door je snelheid aan te passen aan de omstandigheden, zoals het zicht, sneeuw- en weersgesteldheid, de toestand en de drukte op de piste.

Er mag van alle kanten worden ingehaald, maar je bent zelf verantwoordelijk. Hierbij heeft jouw voorligger altijd voorrang. Kies het spoor zo dat je de voorligger niet in gevaar brengt. Blijf op een veilige afstand. Hierbij geldt ook weer dat anderen niet in bewegingen worden beperkt. Hetzelfde geldt voor je skistijl.

De piste
Op de piste staan verschillende markeringen, waarschuwingen en andere borden. Neem deze borden serieus. Staat er op het bord dat je langzamer moet skiën of dat je de piste niet op mag? Doe dit dan ook. Dit bord staat er niet zomaar. Als je na een stop de piste weer opgaat, moet je dit doen zonder dat je een gevaar voor jezelf of voor anderen vormt. Kijk altijd eerst voor de piste vrij is. Gevallen tijdens het skiën of snowboarden? Zorg dan dat je de piste zo snel mogelijk weer vrij maakt. Als je weer naar boven moet lopen zorg dan dat je langs de zijkant van de piste omhoog loopt. Zo loop je niemand in de weg.

Verlenen van hulp en legitimatie
Er worden verschillende sporten beoefend door een verscheidenheid aan mensen op een piste, hier zitten altijd risico’s aan verbonden. Wanneer er een ongeluk gebeurt, ben je wettelijk verplicht om noodhulp te verlenen. Indien dit gebeurt, moet iedereen die bij het ongeval betrokken is, zich kunnen legitimeren. Draag daarom altijd geldige legitimatie bij je op de piste, ook tijdens de rest van de wintersport.