Skip to main content
Salzburg

Salzburg

Salzburg is een stad die natuurlijk niet valt te vergelijken met andere steden in Oostenrijk, en misschien zelfs wel niet met andere steden in Europa.

De stad van de romantiek, van de muziek, van de cultuur, met een enorm rijke geschiedenis, een heerlijk centrum, en tal van prachtige gebouwen en andere bezienswaardigheden.

Salzburg, dat zal je nooit meer vergeten, en let wel, een dagje naar deze stad is gewoon veel te kort.

Bovendien ligt er rond om de stad ook nog eens een erg mooi landschap, met tal van aansprekende meren, zoals bijvoorbeeld de Fuschlsee, waar delen van de filmserie over Sissi zijn opgenomen, en de Wolfgangsee met het beroemde hotel Im Weißen Rössl.

En dat wil dus eigenlijk gewoon zeggen, dat je in Salzburg een heerlijke vakantie kunt doorbrengen, waarbij je alles kunt doen en kunt zien dat je graag in één vakantie zou willen doen en zien.

Muziek en cultuur in Salzburg

En, even los wat al dat moois wat je hier kunt bekijken, Salzburg is natuurlijk de geboortestad van Mozart, en dat is onder andere de reden voor één van de beroemdste evenementen ter wereld, de Salzburger Festspiele.

Want speciaal hiervoor komen al veel toeristen naar Salzburg, die niet alleen van de muziek en de cultuur tijdens de Salzburger Festspiele willen genieten, maar ook willen kijken waar Wolfie, zoals Mozart liefkozend werd genoemd, geboren is, en een deel van zijn leven heeft doorgebracht.

En het Geboortehuis, kan je vanzelfsprekend nog steeds bekijken.

Niet ver van het geboortehuis van Mozart, ligt het oude centrum. Een prachtig centrum, met grote pleinen en tal van oude bezienswaardige gebouwen, en het staat dan ook niet voor niets op de UNESCO wereldergoedlijst.

In het centrum zie je ook regelmatig straatartiesten, poppenspelers, en je kunt hier een rit maken met de paardenkoets. Dat kan je weliswaar in alle historische steden in Oostenrijk, maar het is in Salzburg, mede door al dat bezienswaardige, absoluut aan te raden om het een keer te doen.

Op geen enkele andere wijze kan je namelijk al dat moois in een zo korte periode bekijken. Te voet zou je er dagen voor nodig hebben. Maar, ook de paardenkoets brengt je niet overal.

Bijvoorbeeld de Festung Hohensalzburg. Hoog staat deze historische burcht boven de stad, en je kunt het beste naar boven met het kleine tandrad treintje, dat natuurlijk op zich al een belevenis is.

Op de burcht heb je een perfect uitzicht op de stad, en het omliggende land, je kunt hier wat lekkers eten. Het restaurant is zeker erg goed, en het museum is ook de moeite waard.

Vergeet overigens ook niet de kleine straatjes beneden de burcht te bekijken.

Wat mag je verder niet missen

Midden op de Residenzplatz staat een gigantische fontein, die wel omschreven wordt als de mooiste, en de grootste barokfontein in Europa.

Ook moet je zeker koffiehuis Tomaselli bezoeken, het oudste koffiehuis van Oostenrijk, uit 1705. Hier proef je nog die authentieke sfeer, waar de Oostenrijkse koffiehuizen bekend om waren, en men zegt ook wel, dat koffie in Europa is geïntroduceerd door de Oostenrijkers.

Cafe Tomaselli kan je overigens vinden aan de Alter Markt.

Ietwat verder van het centrum ligt de Mirabellgarten, rondom Schloß Mirabell. Een werkelijk prachtige tuin, met enorm veel rozen, in verschillende kleuren.

Ook bezienswaardig zijn de Neue Residenz, wat eigenlijk het Salzburg museum is, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Salzburg, de cultuur, en kunst.

En natuurlijk is er ooit een enorm beroemde film gemaakt, The Sound of Music, waarvan het verhaal zicht in en rond Salzburg afspeelt. De film is gedeeltelijk hier ook opgenomen, en door de stad kan je diverse scenes herbeleven.

In Salzburg moet je dan ook nog zeker twee dingen proeven. De Mozartkugel, die je natuurlijk ook mee naar huis kunt nemen, want je kunt ze haast op iedere straathoek kopen, en de Salzburg Nockerl, die je haast in ieder restaurant of koffiehuis kunt proberen. Een typisch streekgerecht!