Skip to main content
Skiongeluk

Skiongeluk

De winter neigt ook in Oostenrijk naar het einde, hoewel er, en dat is bijna traditioneel, natuurlijk eind februari en begin maart nog wel even een behoorlijk wat aantal centimeters sneeuw bijkomt de komende dagen.

Al met al begon deze winter wat langzaam, om daarna vol op stoom te komen, en veel wintersporters hebben dan ook heerlijk genoten van de witte afdalingen en de apres ski.

Maar, deze winter valt ons toch wel weer één ding, in het bijzonder op.

Skiongelukken Oostenrijk

En dat is niet zo zeer het grote aantal ongelukken dat ook dit jaar weer de pisten heeft ontsierd, want dat begint gewoon standaard te worden, of traditioneel.

Nee, het is het grote aantal veroorzakers van botsingen of andere skiongelukken op de pisten, die er snel na het skiongeluk vandoor gaan.

En dat blijft ons verbazen. Wat is de gedachtengang van iemand, ondanks het feit dat hij, of zij, veel te hard en te onstuinig van de piste komt afdonderen, om na het botsen met een andere skiër, snel de latten te nemen, en er vandoor te gaan.

Er zijn toch echt op de pisten net zo veel regels als in het wegverkeer, en het zijn toch ook meestal dezelfde regels. Je zou dus verwachten dat iedereen deze pisteregels ook kent.

Daarnaast, ben je in Oostenrijk verplicht om een slachtoffer van een ongeluk te helpen. Het er vandoor gaan is dus niet het enige misdrijf, en het nalaten van hulpverlening, is gewoon reden om je te vervolgen.

Helaas, zijn bij dit soort skiongelukken, ook dit jaar weer doden gevallen, en helaas wordt ook niet in alle gevallen de dader gepakt.

Kijk, een skiongeluk, kan altijd gebeuren. Je komt immers toch wel vaak met een behoorlijke snelheid naar beneden, en je kunt altijd iemand aanskiën.

Maar wees dan wel zo dapper, om die persoon te helpen, en op z’n minst wees zo dapper om er niet als een haas vandoor te gaan.

Stel je eens voor dat het andersom is. Jij wordt slachtoofer van een skiongeluk, en de dader vlucht snel weg…..

Bovendien, de straffen zijn best hoog, maar er vandoor gaan, is een strafbaar feit, en zal je vaak op gevangenisstraf komen te staan.

Hou je dus altijd aan de pistenregels, zoals deze bijvoorbeeld door de FIS zijn opgesteld.

Hou je aan de regels, en hou het voor iedereen op de pisten veilig!