Skip to main content
Sankt Pölten

Sankt Pölten

Sankt Pölten staat bekend om de historische architectuur.
Oostenrijk is onderverdeeld in verschillende deelstaten waarvan Neder-Oostenrijk het grootste is, met een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante kilometer. De hoofdstad van Neder-Oostenrijk is Sankt Pölten.

De stad heeft ruim 50.000 inwoners, ligt slechts op een kleine 70 kilometer van Wenen, en balanceert op een hoogte van 267 meter boven de zeespiegel. De stad is bij veel mensen vrij onbekend maar heeft toch noemenswaardige historische architectuur te bieden, en is dus een ideaal punt om halt te houden als je op doorreis bent door het bergachtige Oostenrijkse landschap.

Bezienswaardigheden St. Pölten

Dom en Stadhuis
De meeste historische gebouwen die in Sankt Pölten te vinden zijn dateren uit de 17e eeuw. Eén van die gebouwen is de Dom van Sankt Pölten. Het doet sinds 1785 dienst als kathedraal. Je kunt hier gerust een paar uur voor uittrekken om de schitterende barokke bouwstijl en de klokken te bezichtigen. Even verderop tref je het stadhuis van de stad aan en is gebouwd in 1503, eveneens in barokke stijl opgetrokken. In het oude stadhuis tref je mooie grote zalen aan die doen denken aan de vele beroemde zalen waarvan er in de hoofdstad Wenen zoveel zijn.

Het Grote Landes Museum
Sinds 1997 huist de Neder-Oostenrijkse regering niet meer in Sankt Pölten maar heeft die een nieuw thuis gevonden in Wenen. De achtergebleven overheidsgebouwen staan in het nieuwe gedeelte van de stad en zijn zeker een bezoekje waard. Het hoogste gebouw met 77 meter is de moderne Klangturm. Hier vindt je onder meer het grote Landes museum van Neder-Oostenrijk en kan je van veel informatie voorzien, betreffende de geschiedenis van de deelstaat. Dit museum behoort tot de meest populaire trekpleisters van de stad.

Wereldberoemd klooster Abdij van Melk
Het gebied rondom Sankt Pölten is glooiend, wat zich goed leent voor de agrarische sector. Je treft er onder meer veel weilanden met koeien aan. Niet ver van de stad ligt een wereldberoemd klooster dat de moeite waard is om te bezichtigen als je er toch in de buurt bent. Het in barokke stijl gebouwde klooster De Abdij van Melk ligt aan de rivier de Donau en behoort tot de grote trekpleisters van Oostenrijk. Trek een ochtend of een middag uit voor een bezoek aan dit klooster waar je je kunt vergapen aan de meest prachtige wandschilderingen andere kunstwerken. Het klooster staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.