Skip to main content
Stuibenfall

Stuibenfall

Stuibenfall in Umhausen in Oostenrijk, één van de mooiste watervallen van het land.

De Stuiben waterval is een waterval in de provincie Ötztal die zeer populair is vanwege zijn indrukwekkendheid. Als je in de buurt van de watervallen bent, is het zeker de moeite waard om deze te bezoeken.

De naam Stuibenfall komt voort uit het feit dat Stuiben nevelwolk betekent. Van het water dat naar beneden stort, komt namelijk veel nevel af. Dit geeft een bepaalde aanblik aan de waterval en daar is de naam vandaan gekomen. De waterval is goed te bezoeken voor toeristen omdat er alles aan gedaan is om de waterval toegankelijk te maken. Echter is het bekijken van de waterval vanaf een afstandje ook al zeer indrukwekkend.

Geschiedenis van de Stuibenfall

9000 jaar geleden is de waterval ontstaan in dit gebied. Dit kwam doordat de Horlachbach, een rivier die toen bestond, geen ruimte meer had om te gaan waar hij normaliter ging. Dit had alles te maken met een aardverschuiving die plaats had gevonden rond die tijd. In het gebied van Nieder-Thai was toen geen ruimte meer voor de rivier om te stromen. Omdat de rivier voldoende kracht had om toch door te stromen, ontstond de waterval naar beneden. Doordat de rivier hier nu voor ongeveer 9000 jaar naar beneden klettert, is een indrukwekkend landschap ontstaan dat Tirol karakteriseert. Het gebied heeft dus niet louter bergen, ook deze mooie waterval is er te vinden.

Hoe bezoek ik de waterval?
Als je naar de waterval toe wil, heb je verschillende keuzes om te maken. Als je de waterval van dichtbij wil bekijken, dan kan dat. Echter is hij van veraf ook al erg mooi om te zien en vooral om te horen. Het maakt namelijk een immens geluid, zo’n waterval. Als je dichterbij gaat kijken, kun je via een trap helemaal naar boven lopen. Dit zijn ongeveer 700 treden omhoog. Je bent dan bij het begin van de waterval. Vervolgens kun je daar nog over een 80 meter lange loopbrug gaan. Onderweg zijn er voldoende uitkijkpunten van waar je een mooie foto kan maken.

Als je in de zomer naar de waterval gaat, dan is het de moeite waard om op woensdagavond te gaan. De waterval is dan verlicht tot middernacht. In het donker is het een hele speciale beleving om naar de waterval te kijken en dit wordt speciaal voor toeristen in de zomer gedaan. Als je daar gaat wandelen in het licht en in het donker, krijg je alles mee wat deze waterval te bieden heeft.