Skip to main content
Sneeuwzeker

Waar Sneeuwzeker?

Waar is het sneeuwzeker? Die vraag heb je je de laatste jaren vast wel eens gevraagd, als je op zoek gaat naar een goede bestemming om de wintersportvakantie door te brengen.

De laatste jaren wordt de sneeuwval in Oostenrijk veel minder voorspelbaar, en dat is natuurlijk een gevolg van de klimaatsverandering.

Het ene jaar vallen er bulten sneeuw, het andere jaar bijna niets, en dan zie je weer dit foto’s in de krant staan, van wintersporters die maar een beetje aan het rondlopen zijn, in plaats van genieten van de verse sneeuw.

Waar is het sneeuwzeker

Oostenrijk kent natuurlijk een groot aantal skigebieden, waarvan het bergstation van de skilift, vrij hoog liggen. Daar is die sneeuwzekerheid niet zo’n groot probleem.

In de regel kan je op skigebieden die hoger liggen dan 1.800 meter, van vroeg in het wintersportseizoen, tot in het voorjaar genieten van een mooie laag sneeuw.

Skigebieden die lager liggen, bieden die zekerheid niet.

Natuurlijk, vandaag de dag met de sneeuwkanonnen, is dat allemaal niet meer zo’n groot probleem, maar kunstsneeuw is toch iets anders dan verse sneeuw.

En het staat zo raar op de fotot. Jij aan het skiën, terwijl de bomen en almen gewoon groen zijn.

Het ligt ook aan de periode dat je op wintersport gaat. Boven de 1.600 meter is het in januari en februari doorgaans wit, op een enkele winter na.

Boven de 2.000 meter is het doorgaans in december en maart ook wit. Soms al in november, soms nog een april.

Maar ga dan ook weer niet aan het einde van het wintersportseizoen, of juist aan het begin van het wintersportseizoen op wintersport.

En, wil je echt zekerheid, dan heeft Oostenrijk ook nog eens een achttal gletscherskigebieden.

Daar is de sneeuwzekerheid echt hoog. Zo hoog dat deze skigebieden ook in de zomermaanden nog open zijn, op één uitzondering na, en dat is skigebied Sölden.

Ook Sölden was normaliter in de zomermaanden gewoon open, tot 2014. Vanaf 2014 zijn de pisten namelijk in de zomer dicht.

De gletscherskigebieden hebben doorgaans winterseizoen van november tot begin mei, en buiten Sölden in de zomer van juni tot september.

En dat is dan ook echt sneeuwzeker.

Voor alle overige skigebieden nog een gouden regel om te kijken of het sneeuwzeker is.

In november of eerder open, dan betreft het een enorm sneeuwzeker skigebied.

Midden december pas open? Ga er dan vanuit dat de sneeuw eind maart op begint te raken, en dat eind maart en begin april in ieder geval niet alle pisten geopend zijn.

Skigebieden die pas eind december open gaan, zijn in de regel niet erg sneeuwzeker, laat deze skigebieden dan ook links liggen. Ze zijn voornamelijk voor de lokale bevolking, die natuurlijk ook graag gaat skiën.