Skip to main content
Wandelen Steiermark

Wandelen met de familie in Steiermark

Wandeltochten met een thema
Oostenrijk is een ideaal land voor het maken van korte en lange wandeltochten. Je kan kiezen voor redelijk eenvoudige routes of juist voor steile klimmen die meer zijn weggelegd voor de ervaren wandelaar.

De Oostenrijkse regio Steiermark is een gebied dat bij uitstek geschikt is voor het maken van wandelingen door alle leden van hele gezin. Het landschap is zeer afwisselend. Zeker voor gezinnen zijn de wandelingen die een thema hebben een aanrader. Deze tochten bieden de kinderen iets om te doen tijdens het wandelen en zo leren ze ook nog eens wat van de natuur en omgeving.

Op werelderfgoedlijst van Unesco
Een wandeling door Steiermark staat garant voor veel natuur. Stille weides met koeien, rustige meren, en wilde rivieren. Als je de Dachstein-Wandelrondweg bewandeld bereik je uiteindelijk de hoogste bergtop van de regio die bijna 3.000 meter hoog is. Deze omgeving is door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet. Dat komt onder meer door de unieke combinatie van gletsjers, weides en hoogvlaktes. Afhankelijk van de leeftijden en de conditie van de familieleden kun je kiezen voor een korte of een lange wandelroute. De korte routes doen overigens voor wat betreft natuurschoonheid niet onder voor de langere routes.

Kloven en waterpartijen
Je kunt tijdens de wandelingen onder meer bijzondere natuurschatten tegenkomen als de Bärenschrenschütz kloof. Dit is een water geleidende rots kloof en werd in 1978 uitgeroepen tot natuurmonument. Maar er zijn meer van dit soort kloven en waterpartijen die je tijdens een wandeling door Steiermark kan tegenkomen. Het gebied staat ook wel bekend als het ‘groene hart van Oostenrijk’. Kies de route die past bij de hele familie en dompel je onder in het mooie natuurschoon dat Steiermark te bieden heeft.

Goede voorbereiding en droge kleding meenemen
Ondanks dat de wandelpaden in Steiermark zeer geschikt zijn voor alle leden van de familie is het van belang dat iedereen getraind is in het maken van lange wandelingen. De minst steile routes zijn nog altijd zeer glooiend en voor ons Nederlanders als snel heel steil, omdat wij het grootste del van ons leven in een vlakke omgeving doorbrengen. Goede berg wandel schoenen zijn onontbeerlijk. Hetzelfde geldt voor de kleding. Neem altijd voldoende water en eten mee en wat extra kleding voor het geval je een regenbui tegenkomt.

Niet elk familielid loopt even vaak. Het komt voor dat de ene persoon sneller en vaker last heeft van voetklachten. Voor dergelijke situaties kunnen steunzolen een uitkomst bieden. Steunzolen laat je altijd op maat maken en helpt je om vaker langere routes (bv. voor intensieve wandelroutes in Oostenrijk) te lopen.