Skip to main content
Wenen

Wenen

Wenen is natuurlijk de hoofdstad van Oostenrijk, en heeft eigenlijk weinig promotie nodig. Het is veruit de belangrijkste en meest bekende stad van Oostenrijk.

Jammer genoeg, is Wenen niet direct een bestemming die bij veel mensen opkomt als bijvoorbeeld de bestemming voor een stedentrip, of een weekendje weg.

Jammer, want deze stad heeft minstens net zo veel te bieden als steden zoals Parijs, Berlijn of Barcelona. En dan ook nog eens een stukje meer.

Wenen is de stad van Schloss Schönbrunn, één van de bekendste attracties en bezienswaardigheden, en de plek waar keizer Franz en Sissi woonachtig waren. Onder andere bekend door de drie films over het leven van de keizer en keizerin, met Romy Schneider in de hoofdrol.

Schönbrunn is de belangrijkste attractie in Wenen

Mocht je deze films nog nooit gezien hebben, dan kunnen we alleen maar aanraden om dit toch een keertje te gaan doen.

Overigens wordt het leven van de keizerin in de films veel rooskleurige voorgesteld als het in werkelijkheid was. Deze geschiedenis kan je in diverse musea en diverse plekken in de stad ervaren.

Vandaag de dag is Schloss Schöbrunn niet meer de plek waar de keizer woonachtig is, en ook de president is hier niet woonachtig, maar in een gewone woning in het 8. Bezirk.

Over Bezirk gesproken, in tegenstelling tot de meeste andere steden, is Wenen niet verdeeld in wijken, maar in Bezirke. Een soort stad in de stad. In totaal zijn er 23 Bezirke in de stad.

Wenen is een erg mooie combinatie uit de moderne tijd, en het sfeervolle van de vroegere tijden. De stad heeft ook de authentieke sfeer in sommige delen weten te behouden, wat je bijvoorbeeld nog goed kunt zien rond Schloss Schönbrunn, in de Wiener Prater, het grote park, met pretpark, dat Wurstelprate of Volksprater genoemd wordt, en natuurlijk in het historische centrum met de Stephansdom.

De Stephansdom is de belangrijkste kathedraal in Oostenrijk, en onder andere de plek waar bijvoorbeeld staatsbegrefenissen worden gehouden.

Schloss Schönbrunn, de Prater en de Stephansdom zijn ook de meest bezochte bezienswaardigheden in Wenen, waarbij natuurlijk het pretpark in de Prater voor veel plezier zorgt. Dit kan je eigenlijk zien als een grote, permanente kermis, en is dus erg geliefd bij vooral de jeugd.

Daarnaast is ook de Hofburg een indrukwekkende bezienswaardigheid.

Aan bezienswaardigheden, moet je verder zeker nog gaan bekijken.

  • Het historische centrum, dat soms ook wel een beetje te veel ouds heeft, althans dit wordt vaak zo ervaren. Op iedere straathoek zijn er wel oude gebouwen, beelden of iets dergelijks te zien.
  • De Weense koffiehuizen en het Weense gebak. Wenen is bekend als gebakstad, en stad waar volgens de overlevering de koffie in Europa werd geïntroduceerd. De stad heeft dan ook een rijke historie met koffiehuizen, die ook bekend staan om de typische Weense sfeer.
  • Staatsopera en het Weense balseizoen. En dan bedoelen we niet het voetbal, hoewel er wel goed gevoetbald wordt in de stad, maar echt de ouderwetse ballen, met dansen en dergelijke. Bekende evenementen zijn het Jägerball, het Opernball en het Concordiaball. Denk overigens niet dat je er zomaar inkomt, want de meeste ballen zijn alleen voor leden, of op uitnodiging. De Opera is bovendien natuurlijk erg groot in de stad, met diverse grote opvoeringen.
  • De Spaanse rijschool, met de wereldberoemde Lipizaner paarden.
  • Belvedëre Paleizen.
  • De Naschmarkt, met een bijzonder groot aanbod aan groente en fruit.
  • Het Kunsthistorisch Museum, met een grote collectie kunstvoorwerpen, wat het voormalige keizerhuis, de Habsburger, in 6 eeuwen hebben verzameld.
  • Het Chocolade Museum.
  • Het Leopoldmuseum.

En dat is dan slechts een kleine verzameling van bezienswaardigheden en attracties in Wenen.

Wil je naar deze stad op vakantie, boek dan een hotel of pension net buiten de stad, of in ieder geval buiten het centrum. Daardoor kan je ook af en toe afstand nemen van al die bezienswaardigheden, en ook de prijzen zijn beuidend lager.

Overige Stedentrips in Oostenrijk
Andere interessante steden voor een citytrip in Oostenrijk zijn onder andere Salzburg, Graz, Innsbruck, Linz en Villach. Vanuit Villach kan je ook makkelijk Slovenië bezoeken, bijvoorbeeld het prachtige meer van Bled.