Skip to main content
Zwemmen in de Donau

Zwemmen in de Donau

Koel en verfrissend bergwater
De rivier de Donau staat er al jarenlang om bekend dat ze zo schön en blau is. Het is dan ook voor veel mensen een wens om daar nog eens in te gaan zwemmen. Dat treft want er zijn veel plekken in Oostenrijk waar je een duik in de beroemde Donau kunt nemen. Het water is er op de meeste plaatsen koel en kristalhelder.

Dat komt omdat de Donau gevoed wordt door kleine stroompjes uit de bergen, die ieder op hun beurt vaak weer het gevolg zijn van smeltende sneeuw. Een van de meest bekende en oudste plekken waar je kunt zwemmen is bij de oevers van Badeplatz Ardagger.

Water dat omhoog stroomt
Badeplatz Ardagger is mooi gelegen in een ongerept natuur gebied, je hebt de keus om vanaf een zandstrand of vanaf een kiezelstrand het water in te gaan. Een stukje verder, bij Schönbühel kan ook heerlijk gezwommen worden en kan je een middagje zwemmen in het verkoelende water zelfs combineren met een boottochtje. Het is tevens een opmerkelijk punt in de Donau omdat hier het water tegen de berg op stroomt. Dat is overigens maar een heel klein stukje en is het gevolg van een tegenstroom.

Strombad Kritzendorf
Meer rustige wateren vindt je in Weißenkirchen en bij Greifenstein. Hier vindt je veel zacht zandbanken waar je op kunt rusten tijdens het zwemmen, of gewoon kan genieten van de prachtige natuur. In dit gebied stroomt de Donau niet zo snel omdat het hier een stuk minder steil is. Dat maakt dit gebied ideaal voor kleine kinderen om te zwemmen en om in bootjes te spelen. Als je meer traditioneel wilt zwemmen, kun je een bezoekje brengen aan Strombad Kritzendorf. Dit natuurbad stamt uit 1903 en stond ooit bekend als de Riviera van de Donau. Je hoeft er geen entree te betalen.

Zwemmen tussen oeroude bomen aan mooie baaitjes
Meer aan de oostelijke kant van Wenen biedt de Donau op vele verschillende plekken ideaal de gelegenheid om een middag, of gehele dag aan de oever en in het water door te brengen. Vooral op hete dagen tref je hier veel mensen aan die hetzelfde idee kregen. De omgeving bestaat voornamelijk uit ongerepte bossen en vele kleine baaien die je goed kunt gebruiken om het water in te gaan. Na je verfrissende duik en pootje baden kan je de bossen in gaan om koel te blijven en te genieten van de oeroude natuur.